W celu zapewnienia użytkownikom maksymalnej wygody, strona  Schöck wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się z warunkami polityki prywatności.

Szukaj
Reichenau, DE

Klinika gerontopsychiatrii w Reichenau

Obiekty referencyjne Schöck Isokorb®: Klinika Reichenau

Klinika gerontopsychiatrii w Reichenau, Fot. Schöck

Klinika gerontopsychiatrii Reichenau - Taras dachowy , Obiekty referencyjne Schöck Isokorb®: Klinika Reichenau

Klinika gerontopsychiatrii w Reichenau - Taras dachowy, Fot. Schöck

Klinika gerontopsychiatrii Reichenau - Taras dachowy , Obiekty referencyjne Schöck Isokorb®: Klinika Reichenau

Klinika gerontopsychiatrii w Reichenau - Taras dachowy, Fot. Schöck

Klinika gerontopsychiatrii Reichenau - Taras dachowy , Obiekty referencyjne Schöck Isokorb®: Klinika Reichenau

Klinika gerontopsychiatrii w Reichenau - Taras dachowy, Fot. Schöck

Pośrodku rozległego kompleksu psychiatrycznego w Reichenau powstała nowa, przestronna klinika gerontopsychiatrii. To, co szczególnie wyróżnia nowy budynek, to umiejscowiony na dachu zielony ogród. Rozprzestrzenia się z niego widok na piękne Jezioro Bodeńskie. Koncepcję projektu doceniło Jury Krankenhausbau und Gesundheitswesen e.V., przyznające nagrody dla wyjątkowych budynków zakładów opieki medycznej 2016.

Obiekt  wpisuje się koncepcyjnie w istniejący kampus, czyli proste, zamknięte budowle. Elewacje charakteryzuje nowoczesność i surowość, dzięki zastosowaniu tynku cyklinowanego z elementami betonu oraz drewna. Zadbano też o to, by wnętrze kliniki było przytulne i ciepłe, a także otwarte na otaczającą klinikę zieleń.

Ogród w kształcie litery U otacza wewnętrzny dziedziniec i stanowi właściwe centrum budynku. Zazieleniony dach o powierzchni 500 m² tworzy idealne warunki dla spokoju, zadumy i wypoczynku dla pacjentów. Konstrukcja musiała zostać termiczne oddzielona od reszty budynku, co udało się dzięki wykorzystaniu materiałów termoizolacyjnych Schöck Isokorb®. W obszarze połączenia konstrukcji zastosowano kombinację ich dwóch różnych typów: XT typu A i XT typu K-WU.

Projektanci stworzyli w odcinku graniczącym z oknami pergolę pełniącą funkcję ochrony przeciwsłonecznej. Do połączenia jej żeber oraz mocowania elementów fasadowych zastosowano łączniki termoizolacyjne Schöck Isokorb® T typu SK.

Bryła budynku ukazuje możliwości jakie daje zastosowanie łączników termoizolacyjnych Schöck Isokorb®, które pozwoliły na stworzenie niepowtarzalnej konstrukcji kliniki gerontopsychiatrii w Reichenau.